Ana içeriğe atla

Köy Sosyolojisi

1. Hafta

Ülkemizde köy sosyolojisi daha çok saha çalışmalarına dayanmaktadır.

Köy sosyolojisi batıda “kır sosyolojisi” olarak adlandırılmıştır.
Batılı sosyologların birçoğunun ortaya attığı kuramlarda şehire özel önem verilmesi sebebiyle toplumlar “köylü toplumlar” ve “şehirli toplumlar” şeklinde sınıflanmıştır.
Frederich Le Play Türkiye’de sosyolojinin kurucuları arasında sayılan ve ülkemizdeki iki ana eğilimden birinin sosyolojideki temsilcisi Mehmet Sabahaddin Bey üstündeki etkisinden hareketle köy sosyolojisinin kurucuları arasında yer alır.
Ülkemizde ilk köy sınıflamalarını da içeren ve bir toplum birimi olarak kuramında köy toplumuna yer veren kişi ise Ziya Gökalp‘tir.
2. Hafta

Yenileşme döneminde köy, ülkemizde öncelikle edebiyat eserlerinin ilgi alanı olmuştur.
Ülkemizde sosyologlar köye ilgiyi ya Türkiye’nin kuruluşu ve 1924 köy kanunu ile ya da 1950 sonrası dönemde köyün farklı nedenlerle ortaya çıkmasıyla başlatmışlardır.
Köy sosyolojisinin ülkemizdeki habercisi kuşkusuz Sabahattin Bey‘dir.
Sabahattin Bey’in kuramı içinde köye biçilen yerin temellendirilmesi tasasına bağlı olarak yapılan çalışmaların ilki Mehmet Ali Şevki Bey‘in iki köy monografisidir. (Küçükçekmece köyü ve Kurna köyü monografisi) Bunlar dışında ülkemizde monografi, anketler ve saha çalışmaları üstünde duran ilk kişidir.
Sabahattin Bey’in izleyicilerinden olan Selahattin Demirkan’ın Köy Sosyolojisine Hazırlık (1962) kitabı bulunmaktadır.
Köy sosyolojisi 1963 – 64 yılında ilk defa ders olarak okutulmaya başlanmıştır.
Köy sosyolojisi ile ilgili araştırma ve makaleler dışındaki ilk kapsamlı metin Amiran Kurtkan’ın Köy Sosyolojisi kitabıdır.
Köye Yönelme Hareketleri adlı makale ve Türkiye’de Köylülüğün Maddi Temelleri adlı  kitap Muzaffer Sencer’e aittir.
Cavit Orhan Tütengil’in Kırsal Türkiye’nin Yapısı ve Sorunları (1975) o yıllarda köy sosyolojisi alanında genel çerçeveyi verir.
1970 yılında ilk baskısı yapılan Orhan Türkdoğan’ın Köy Sosyolojisinin Temel Sorunları kitabının daha sonra yeni baskıları çıkmıştır. Türdoğan, Alman sosyolog Ulrich Planck’a da Türkiye’deki çalışmaları sırasında rehberlik etmiştir.
1950 sonrasında ülkemiz gündemine giren “kalkınma sorunu” köye yaklaşımlarda ana ekseni oluşturur.
Toplumun endüstrileşmesi konusunu temel olarak ortaya koyan yazarlardan birisi de Mustafa Sencer’dir.
Köylerin nasıl araştırılması gerektiği sorunu ile ilgili 1951 yılında Selahaddin Demirkan’ın Türkiye’de Köy Sosyolojisinin Problemleri eseri yayınlanmıştır.
Köy, özellikle 1950 sonrasında sosyologların ilgi alanına girmiştir. Ana mesele değişimdir. (Traktör giren köylerdeki değişim vs.)
3. Hafta

Köy sosyolojisinin konusu kırsal topluluklardır.
Kır sosyolojisi ABD’de doğmuştur ve en geliştiği yer de yine ABD’dir. (Rural sociology)
4. Hafta
Köy sosyolojisinin en çok geliştiği yer ABD’dir.
ABD’de köy sosyolojisinin gelişimi 3 dönem olarak ele alınır:
1- doğuş evresi 1908 – 1929
2- gelişme evresi 1931 – 1945
3- olgunluk evresi 1946 – 1956
ABD’de ilk sosyoloji kürsüsü Chicago’da kurulmuştur.
5. Hafta

Köy sözcüğü dilimize Farsça’dan geçmiştir.
Türklerde daha önce en ufak yerleşim birimi olarak kullanılan sözcük “ağıl”dır. Orta Asya’da bugün de köy anlamındadır.
Köy kanununa göre nüfusu 2000’den az olan yerlere köy denmektedir.
6. Hafta

Henüz köy niteliğine ulaşmamış yerleşmeler: Çiftlikler, yayla, mezra, kom, dam, bağevi, oba, canik, mahalle, divan
Köy Sınıflamaları:
Evlerin işlenen araziye uzaklık durumuna göre: Toplu köy, dağınık köy, seyrek köy
Ziya Gökalp köyleri ağa köyü ve ahali köyü olarak ikiye ayırmaktadır.
İbrahim Yasa köyleri halk köyleri, ağa köyleri ve karma köyler olarak sınıflandırır.
7. Hafta
Kum Saatini İzlerken eseri Nermin Abadan Unat’a aittir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klasik Mantık 1

TERİM NEDİR? Dil içinde anlam taşıyan en küçük birime terim denir. Terimler önermenin kurucusudur. Her türlü maddi manevi nesneleri, tek tek olayları yani kısaca olguları ifade etmeye yararlar. Örnek: masa, kalem, kitap, ağaç (terim iken), cümle içinde tek başına anlam taşımayan ve, veya, gibi, kadar vb. ekler terim değildir. SOMUT*SOYUT GENEL*TEKİL TERİM, ÖZEL ADLAR KOLEKTİF VE DİSTRÜBÜTİF TERİMLER MUTLAK VE BAĞIL TERİMLER OLUMLU VE OLUMSUZ TERİMLER Duyu organlarımızca algılanabilen ve zihinde tasarlanabilen, bir nesneyi ya da varlığı gösteren kavramlar somut, nesnelere ait ortak nitelikleri gösteren veya nesnelerin oluş tarzını ifade eden kavramlar soyuttur. Aynı türden nesnelerin ortak özelliklerini ifade etmeye yarayan terimler genel; söz konusu ortak özellikleri taşıyan tek tek nesnelere işaret eden terimler ise tekildir. Tekil kavramlar arasında ilişki kurarak genel kavramlara ulaşılır. Özel adlar ise belli bir nesneyi diğer nesneden ayırt etmeye yarar. Kullandığımız teri

Siyasi Düşünceler Tarihi

1 Siyasi Düşünceler Tarihine Giriş *Siyaset felsefesi başlangıç: Antik Yunan-Sokrates *Dönemler: Antik Çağ , Orta Çağ , Modern Dönem , Neo-Modern Dönem , Post-Modern Dönem * Tarihsel Bağlamda incelersek: 1) Antik Dünya - Polis (Site-devleti) Düzeni 2) Orta Çağ - Feodal Düzen 3) Modern Dönem - Ulus-Devlet Düzeni 4) Post-Modern Dönem - Küreyerel Düzen * Metot olarak incelersek: 1) Felsefi Yaklaşım 2) Teolojik Yaklaşım 3) Bilimsel Yaklaşım 4) Kuşkucu Yaklaşım * Teorik Yaklaşım bağlamında incelersek: 1) Antik Çağ - Erdem Siyaseti 2) Orta Çağ - İman Siyaseti 3) Modern Dönem - Çıkar Siyaseti 4) Post-Modern Dönem - Nihilist Siyaset Eski Yunan'da Siyasal-Sosyal-Kurumsal Yapı, Yöntem ve Teoriye Dair *Eski Yunan siyasi örgütlenmesi : Polis (Site-devlet) Düzeni *Emlak, poliste vatandaşlık bağının kaynağıdır. *Vatandaşlar tüm boş vakitlerini Agora ( Pazar) yerinde geçirirlerdi. *Kadınlar özgür ama siyasal haklardan yoksunlar. *Eski Yunan'ın en önemli tanrıları Olimpos'ta yaşarl

Sosyolojiye Giriş - Sosyal Olay ve Olgu

Toplumsal Olay ve Olgu  Toplumsal Olay  Insanlar arasi iliskilerden dogan, bir defada olup biten yeri ve zamani belli toplumsal olusumlara toplumsal olay denir. Örnegin, Ahmet ile Ayse’nin evlenmesi, Türkiye’deki 1974 genel seçimi birer toplumsal olaydir. Toplumsal Olgu  Toplumsal olaylarin tekrar etmesiyle dogan, mekandan ve zamandan bagimsiz kavramlardir. Örnegin, Ahmet ise Ayse’nin evlenmesi bir toplumsal olayken evlilik bir toplumsal olgudur. Türkiye’deki 1974 genel seçimi bir toplumsal olayken seçim bir toplumsal olgudur. UYARI : Toplumsal olaylar somut ve özel, toplumsal olgular soyut ve geneldir. Toplumsal Olayin Özellikleri • Toplumsal olaylar, insanlarin bir arada yasamalarindan dogarlar. • Toplumsal olaylar bireyin disindadir ve bireye baski yaparlar. • Birey toplumsal olaylari toplum içinde hazir bulur ve “toplumsal kalitimla” diger kusaklara aktarir. • Toplumsal olaylar tarihsel gelisim sürecinde ayni toplumda zamanla degisirler. • Toplumsal olaylar t