Ana içeriğe atla

Sosyolojiye Giriş - Sosyolojinin Amaçları

Sosyolojinin Amaçlari 
– Toplumlari, içinde bulunduklari yere ve zamana göre, nesnel ve somut kosullariyla anlamak.
– Toplumlarin tarihsel gelisim sürecinde geçirdikleri degisimin etkilerini ve yönünü açiklamak.
– Farkli toplumlar arasindaki benzerlikleri saptayip genellemelere ulasmak.
– Mevcut toplumsal verilere dayanarak ileride ortaya çikacak olaylarla ilgili öngörüde bulunmak.
Sosyolojinin Özellikleri
· Sosyoloji, tek tek bireylerin sorunlariyla degil, toplumu ilgilendiren sorunlarla ilgilenir. Örnegin sosyoloji, ilk bakista bireysel bir sorun olarak algilanan “intihar” olayinin toplumsal boyutuyla ilgilenir. E. Durkheim, “Intihar” adli çalismasinda, savas dönemlerinde intihar olaylarinin azaldigini, toplumda kuralsizlik halinin yasandigi ekonomik kriz dönemlerinde ise intihar olaylarinin arttigini göstermistir.
· Sosyolog, toplumsal olaylari kendi deger ve begenilerinin etkisi altinda kalmadan nesnel (objektif) olarak inceler. Durkheim’in deyisiyle sosyolog, toplumsal olaylari “bir esya gibi” ele alir.
· Sosyoloji, olani oldugu gibi inceler. Ahlak, hukuk, din gibi bireylerin nasil davranmasi gerektigine iliskin kurallar koymaz. Bu anlamda, sosyoloji kural koyucu yani normatif degildir. Örnegin, sosyoloji yardim etmeme davranisini iyi ya da kötü olarak degerlendirmez.
· Sosyoloji doga bilimleri gibi deneysel bir bilim degildir. Çünkü, sürekli degisim halinde olan toplumsal olaylari ve toplumsal çevreyi laboratuar kosullarinda gözlemlemek ve yönlendirmek olanakli degildir.
· Sosyoloji, toplumsal kurumlarin (aile, din, egitim, devlet, hukuk) yapilarinda ve islevlerinde meydana gelen degismeleri, tarihsel evrim süreci içerisinde inceler. Örnegin, Cumhuriyet devrimiyle beraber din kurumunun islevinde meydana gelen degismeler sosyolojinin alanina girer.
· Sosyoloji, toplumsal olgularin nedenlerini bireylerde degil diger toplumsal olgularda arar. Örnegin, köyden kente göç olgusunu inceleyen bir sosyolog, bu olguyu bireysel tercihlerle açiklamaz. Göçün nedenini tarimda traktörün kullanilmasina, sulu tarimin yapilmamasina, miras yoluyla topraklarin parçalanmasi vb. gibi diger toplumsal olgulara baglar.
· Sosyoloji, toplumsal yapiyi bir bütün halinde inceler. Diger toplumsal bilimler toplumsal yasamin farkli yönlerini ayri ayri incelerler. Örnegin, sosyal antropolog kültürel yapiyi; ekonomi, mal ve hizmetlerin üretimini, bölüsümünü ve tüketimini; tarih, geçmiste olup bitenlerin nedenlerini belgelere dayanarak saptamaya çalisir. Sosyoloji ise, toplumsal yapi içerisinde yer alan kültürel ögeleri, ekonomik iliskileri, tarihsel geçmisi, cografi konumu bilmek zorundadir. Bu yüzden de sosyologlar sürekli olarak diger toplumsal bilimlere basvurma gereksinimi duyarlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Klasik Mantık 1

TERİM NEDİR? Dil içinde anlam taşıyan en küçük birime terim denir. Terimler önermenin kurucusudur. Her türlü maddi manevi nesneleri, tek tek olayları yani kısaca olguları ifade etmeye yararlar. Örnek: masa, kalem, kitap, ağaç (terim iken), cümle içinde tek başına anlam taşımayan ve, veya, gibi, kadar vb. ekler terim değildir. SOMUT*SOYUT GENEL*TEKİL TERİM, ÖZEL ADLAR KOLEKTİF VE DİSTRÜBÜTİF TERİMLER MUTLAK VE BAĞIL TERİMLER OLUMLU VE OLUMSUZ TERİMLER Duyu organlarımızca algılanabilen ve zihinde tasarlanabilen, bir nesneyi ya da varlığı gösteren kavramlar somut, nesnelere ait ortak nitelikleri gösteren veya nesnelerin oluş tarzını ifade eden kavramlar soyuttur. Aynı türden nesnelerin ortak özelliklerini ifade etmeye yarayan terimler genel; söz konusu ortak özellikleri taşıyan tek tek nesnelere işaret eden terimler ise tekildir. Tekil kavramlar arasında ilişki kurarak genel kavramlara ulaşılır. Özel adlar ise belli bir nesneyi diğer nesneden ayırt etmeye yarar. Kullandığımız teri

Siyasi Düşünceler Tarihi

1 Siyasi Düşünceler Tarihine Giriş *Siyaset felsefesi başlangıç: Antik Yunan-Sokrates *Dönemler: Antik Çağ , Orta Çağ , Modern Dönem , Neo-Modern Dönem , Post-Modern Dönem * Tarihsel Bağlamda incelersek: 1) Antik Dünya - Polis (Site-devleti) Düzeni 2) Orta Çağ - Feodal Düzen 3) Modern Dönem - Ulus-Devlet Düzeni 4) Post-Modern Dönem - Küreyerel Düzen * Metot olarak incelersek: 1) Felsefi Yaklaşım 2) Teolojik Yaklaşım 3) Bilimsel Yaklaşım 4) Kuşkucu Yaklaşım * Teorik Yaklaşım bağlamında incelersek: 1) Antik Çağ - Erdem Siyaseti 2) Orta Çağ - İman Siyaseti 3) Modern Dönem - Çıkar Siyaseti 4) Post-Modern Dönem - Nihilist Siyaset Eski Yunan'da Siyasal-Sosyal-Kurumsal Yapı, Yöntem ve Teoriye Dair *Eski Yunan siyasi örgütlenmesi : Polis (Site-devlet) Düzeni *Emlak, poliste vatandaşlık bağının kaynağıdır. *Vatandaşlar tüm boş vakitlerini Agora ( Pazar) yerinde geçirirlerdi. *Kadınlar özgür ama siyasal haklardan yoksunlar. *Eski Yunan'ın en önemli tanrıları Olimpos'ta yaşarl

Köy Sosyolojisi

1. Hafta Ülkemizde köy sosyolojisi daha çok saha çalışmalarına dayanmaktadır. Köy sosyolojisi batıda “kır sosyolojisi” olarak adlandırılmıştır. Batılı sosyologların birçoğunun ortaya attığı kuramlarda şehire özel önem verilmesi sebebiyle toplumlar “köylü toplumlar” ve “şehirli toplumlar” şeklinde sınıflanmıştır. Frederich Le Play  Türkiye’de sosyolojinin kurucuları arasında sayılan ve ülkemizdeki iki ana eğilimden birinin sosyolojideki temsilcisi Mehmet Sabahaddin Bey üstündeki etkisinden hareketle köy sosyolojisinin kurucuları arasında yer alır. Ülkemizde ilk köy sınıflamalarını da içeren ve bir toplum birimi olarak kuramında köy toplumuna yer veren kişi ise  Ziya Gökalp ‘tir. 2. Hafta Yenileşme döneminde köy, ülkemizde öncelikle edebiyat eserlerinin ilgi alanı olmuştur. Ülkemizde sosyologlar köye ilgiyi ya Türkiye’nin kuruluşu ve 1924 köy kanunu ile ya da 1950 sonrası dönemde köyün farklı nedenlerle ortaya çıkmasıyla başlatmışlardır. Köy sosyolojisinin ülkemizdeki haberc